Sagt om Maria & Mariposa Academy

Vem är Maria?

Jag heter Maria Krafft Helgesson och är ägare av Mariposa Academy. Mariposa Academy drivs av Mariposa Kompetenscenter AB som driver utbildningar, föreläsningar och handledning inom kommunikation och tillgänglighet.

Jag vill verkligen bidra till en värld av kommunikation och tillgänglighet för alla och bedriver sedan ca 25 år tillbaka utbildningar om kommunikationsstöd och AKK i huvudsak till personal, anhöriga, assistenter och andra som är i nära dialog med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Jag har även arbetat på Eldorado, ett resursscenter i Göteborg, på habiliteringen i Borås, på Dart i Göteborg, ett IT- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning. Jag har stor erfarenhet som utbildare, föreläsare och handledare till personal och anhöriga inom olika verksamheter. Jag är författare till två böcker, Möjligheter med tecken för ungdomar och vuxna (2014) samt HELA - Att skapa trygga relationer (2017).

Jag har de senaste åren utbildat mer och mer i Tecken som AKK (TAKK). Jag startade våren 2019 webbutbildningar med tecken där nu över 6000 deltagare genomfört webbutbildning med tecken på grundnivå. Jag har bland annat utbildat familjer och anhöriga, all personal inom en mängd kommuner och privat sektor från förskolor, anpassade grund- och gymnasieskolor och LSS-verksamhet.

Vem är Maria?

Jag heter Maria Krafft Helgesson och är ägare av Mariposa Academy. Mariposa Academy drivs av Mariposa Kompetenscenter AB som driver utbildningar, föreläsningar och handledning inom kommunikation och tillgänglighet.

Jag vill verkligen bidra till en värld av kommunikation och tillgänglighet för alla och bedriver sedan ca 20 år tillbaka utbildningar om kommunikationsstöd och AKK i huvudsak till personal, anhöriga, assistenter och andra som är i nära dialog med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Jag har även arbetat på Eldorado, ett aktivitetscenter i Göteborg, på habiliteringen i Borås, på Dart i Göteborg, ett IT- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning. Jag har stor erfarenhet som utbildare, föreläsare och handledare till personal och anhöriga inom olika verksamheter. Jag är författare till två böcker, Möjligheter med tecken för ungdomar och vuxna (2014) samt HELA - Att skapa trygga relationer (2017).

Jag har de senaste åren utbildat mer och mer i Tecken som AKK (TAKK). Jag startade våren 2019 webbutbildningar med tecken där nu över 3000 deltagare genomfört webbutbildning med tecken på grundnivå. Jag har bland annat utbildat all personal inom en mängd kommuner och privat sektor från förskolor, särskolor och LSS-verksamhet.

Maria inspireras av…

Jag driver en vodcast och podcast som heter "Maria inspireras av…". Där bjuder jag in gäster för samtal inom kommunikation, tillgänglighet, ledarskap, idrott och kultur. Jag har nu spelat in över 100 avsnitt under sju säsonger och de finns att både titta och lyssna på och bli inspirerad av. Vodden finns på min youtubekanal.

Sign Up

Jag är en av fem medlemmar i musikbandet Sign Up. Min roll är att jag sjunger och använder tecken som AKK samtidigt. Sign Up är ute i hela Sverige och håller konserter och föreställningar med musik och tecken. Vi har en Youtubekanal med över 100 filmer med musik och tecken. I dags läge har vi ca 7 miljoner visningar.

Vad har deltagare sagt om utbildningarna och Maria som ledare?

”Först måste jag berömma dig för dina fantastiska utbildningsfilmer. Allt är perfekt! Du bidrar med en så härlig inspiration och kunskap. Min dotter, som snart är 3 år, tyckte också det var roligt, särskilt med sångerna och häftigt att se att hon med tar till sig tecknen och använder dem.”
Förälder och deltagare i webbutbildning med tecken
”Vilken otroligt bra föreläsning du hade i sommarens tecken tidigare ikväll! Otroligt inspirerande att lyssna på dig och du sände ut sådan glädje :-) TACK! Jag fick verkligen mersmak och lärde mig massor.” 
Deltagare i webbutbildning med sommartecken
”Inspirerande och varierat upplägg med tydliga förklaringar samt konkreta visningar. Bra att koppla det till ”annat” ibland, så man kommer ihåg lättare. Bra att höra att ett tecken kan ha flera betydelser.”
Deltagare i webbutbildning med tecken
”Tack så mycket för den här stunden. Så roligt och så lärorikt. Tänk att jag kan sitta här i hjärtat av Tornedalen och följa dig, för att lära mig :-) ”
Deltagare i webbutbildning med sommartecken
”Tack för en bra utbildning som har fått alla i arbetslaget att komma igång med tecken och vi får en gemensam grund att stå på!”
Deltagare i webbutbildning med tecken
”Bra att jag kan titta flera gånger. Jag är 70 år så jag behöver träna flitigt”
Deltagare i webbutbildning med tecken
”Hej grymma du! Jag måste bara få tacka dig. Tack vare dig så pratar min 6-åring mer eller mindre flytande teckenspråk. Innan hon fick syn på dig vägrade hon tecken. Och jag tjatade och tragglade som en galning. Nu är allt så mycket lättare och smidigare. Tack än en gång!”
Mvh en väldigt tacksam mamma
”Oj, så jag inspireras av dig! Och vad jag stärks i min egen undervisning på skolan när jag har lyssnat på dina avsnitt av Maria inspireras av… Jag har tur som nyss hittat dit så jag har många avsnitt kvar att lyssna på. Gårdagens avsnitt gav mig många nya idéer!”
Lärare från grundsärskolan som tittat och lyssnat på vodcast/podcast Maria inspireras av…
”Så grymt bra att som förälder till barn med liknande diagnoser få höra förklaringar och beskrivningar av hur mitt eget barn (kanske) upplever det. Stort tack för ett mycket inspirerande avsnitt! ”
Förälder som tittat på avsnitt 10 med Johanna Gustafsson i vodcast/podcast Maria inspireras av…

KONTAKT

  Maria Krafft Helgesson
 070-516 02 58  
maria@mariakraffthelgesson.se

SOCIALA MEDIER